Ρίχνουμε τις φακές σε ένα μαγειρικό σκεύος. Σκεπάζουμε με νερό και σε δυνατή ένταση τις βράζουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε .
Αν κάποιες φακές ανέβουν αμέσως στην επιφάνεια του νερού, τις απομακρύνουμε.
Ζεσταίνουμε στο άδειο σκεύος 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε νερό τριπλάσιο σε ποσότητα από τις φακές
Ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε στο σκεύος τις στραγγισμένες φακές, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα ανακατεύουμε απαλά και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό.
Δοκιμάζουμε αν οι φακές έχουν βράσει (έχουν μαλακώσει, όχι να έχουν λιώσει, εξαρτάται από το είδος τους), προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τις ντομάτες τον πελτέ και ανακατεύουμε*.
· Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και σερβίρουμε.
· Γαρνίρουμε το κάθε πιάτο με λίγο ξύδι και ελαιόλαδο (προαιρετικά), βασιλικό ψιλοκομμένο και συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί.
*Το αλάτι, αν προστεθεί από την αρχή, ξεφλουδίζει και ανοίγει τα όσπρια, ενώ η ντομάτα επειδή είναι λίγο όξινη τα σκληραίνει.